Tinand cont ca trecem printr-un moment economic nu tocmai favorabil in aceasta perioada, toate companiile cauta solutii pentru reducerea costurilor. Reprezentantii companiilor din tara noastra cat si din afara, au ajuns la concluzia ca o solutie eficienta pentru scaderea cheltuielilor este externalizarea unor servicii.
Avantajele extarnalizarii sunt in primul rand legate de costurile pe care o companie le are cu angajatii de pe diferite departamente.
Externalizarea serviciilor va permite in primul rand reducerea si planificarea cheltuielilor prin simplul fapt ca aceasta modalitate va asigura toata gama de servicii fara a se plati in plus fata de pachetul negociat, existand astfel sansa de a beneficia de un pachet de servicii la un pret avantajos.
Care ar fi totusi principalii pasi pe care o companie trebuie sa-i urmeze pentru a-si optimiza cheltuielile?
Primul pas este reducerea costuilor fixe, insemnand cheltuielile cu salariile, contributii, protectia muncii, chiria spatiului de lucru, utilitati.
Al doilea pas este reducerea costurilor variabile insemnand cheltuieli cu delegatii, bonusuri de performanta, cursuri de perfectionare- specializare, etc.
Al treilea pas ar fi eliminarea costurilor ce tin de etica si integritatea personalului angajat, ducand la disparitia riscului de frauda, ce apare atunci cand o persoana are la indemana resuresele companiei.
Va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva din avantajele pe care le presupune externalizarea acestor servicii, avantaje ce provin din experienta impartasita de companiile care au optat pentru o astfel de solutie.
Asadar, ce presupune pentru o companie externalizarea serviciilor, sa spunem pe partea de achizitii: reducerea costurilor mari si greu de suportat prin resurse proprii, ce pot fi acoperite prin colaborarea cu o firma specializata denumita in acest caz “category buyer”.
Costul unui contract cu o firma specializata poate fi cu mult mai mic decat salariile platite unui department propriu de angajati, adaugand si costurile inerente desfasurarii activitatii.
Astfel apeland la serviciile unei firme specializate pe managementul achiziitiilor duce la diminuarea costurilor prin mai multe metode insemnand:
- planificarea strategica a achizitiilor,
- renegocierea contractelor cu furnizorii si indentificarea unor furnizori alternativi ducand catre cel mai bun pret,
- Implementarea unui proces competitiv si transparent de selectie de oferte,
- Consolidarea achizitiilor pentru atingerea unor volume mai mari,
- Extinderea ariei geografice de achizitie,
- Redefinirea specificatilor tehnice ale produselor,
- Evaluarea riscurilor de frauda in achizitii si investigarea suspiciunilor.
Asadar, apeland la serviciile unei echipe de buyer-i cu experienta in domeniu este intotdeauna mai eficient decat un om, eventual angajatul firmei dumneavostra.